Abastiments alternatius d’aigua potable
Les fonts tradicionals d’aigua potable han estat les fonts i manantials, rius, aigua canalitzada, pous, cisternes pluvials.
En l’actual escenari de sequera deguda al canvi climàtic i l’ús restringit dels recursos hídrics existents cal estudiar solucions alternatives per proveir-nos de l’aigua potable.
Actualmente tenim la possibilitat tècnica de generar aigua potable a partir de la humitat de l’aire.
L’aigua produïda amb generadors d’aigua atmosfèrics té una qualitat controlada per el mateix usuari i no genera residus i gràcies a la seva eficiència té un baix cost energètic.
La alta qualitat de l’aigua de generadors atmosfèrics no està destinada a aigua de rec o de procés industrial, que necessita de gran volums i a preus només possibles a la xarxa o de captació en pous propis.
El volum d’aigua que es pot aconseguir amb un generador d’aigua atmosfèric va des dels 50 als 4500 litres/diaris a ple rendiment i funcionant 24 hores al día.
Imatge d’una construcció agrícola a Tarragona amb cisterna pluvial seca.
Els equips domèstics produeixen 50 i 200 litres i poden destinar-se a diferents aplicacions:
- consum directe d’aigua potable
- emmagatzemar l’excedent i destinar-lo a aigua sanitària (cuina i bany)
- emmagatzemar l’excedent i destinar-lo a sistemes eficients de rec o gota a gota, de forma discreta o rec de subsistència.
Si petits o mitjans volums son suficients, el generador d’aigua atmosfèric és una bona solució tecnològica a considerar en termes d’autonomia i sostenibilitat.
En tot cas es tracta d’una solució alternativa mai comparable a la comoditat de disposar d’aigua canalitzada de xarxa, excepte si ens decidim per invertir en el equips top de gama per assegurar volums susperiors als de consum i poder enmagatzemar els excedents.
Abans de triar qualsevol solució amb generadors atmosfèrics d’aigua caldrà mesurar exactament les necessitats d’aigua diàries del projecte, si fa falta emmagatzemar excedents i valorar si l’inversió s’ajusta al pressupost assignat.
Energía fotovoltaica
Un equip de generació d’aigua atmosfèrica nomé necessita dues coses per funcionar: aire i electricitat com a font d’energia.
Per tant, si es combina amb una font fotovoltaica, podem dir que el cost de generació del litre un cop amortitzat l’equip serà pràcticament zero.